Wrap 'n Foil

hoe-plakfolie-gebruiken-wrapnfoil-interieurfolie

Our goal has always been to motivate, encourage and
release our fellow creatives to do their thing

Op alle schone, gladde, droge en stofvrije oppervlakten kan plakfolie aangebracht worden. Voordat je de plakfolie gaat aanbrengen neem dan rustig de tijd en ga secuur te werk, dan gaat het aanbrengen van plakfolie gemakkelijk.

(leestijd: 4 min)

hoe-plakfolie-gebruiken-wrapnfoil-interieurfolie

“The public is more familiar with bad design than good design. It is, in effect,
conditioned to prefer bad design, because that is what it lives with. The new becomes threatening, the old reassuring.”

Op alle schone, gladde, droge en stofvrije oppervlakten kan plakfolie aangebracht worden. Voor dat je zal gaan plakken dien je alle ruwe houtoppervlakten glad te schuren en stofvrij te maken. Voor een perfecte hechting gebruik dan een dikke laag grondverf of een seal primer. Ons advies is om liever geen plakfolie voor gips- en kalkwanden te gebruiken maar mocht je dit toch wensen dan moet je de gips- en kalkwanden uitvlakken en deze nadien te behandelen met een dikke laag hechtprimer. plakfolie is zeer onderhoudsvriendelijk, je kunt gemakkelijk met een vochtig doekje plakfolie afnemen mocht het gevlekt of stoffig zijn.

Voordat je de plakfolie gaat aanbrengen neem dan rustig de tijd en ga secuur te werk, dan gaat het aanbrengen van plakfolie gemakkelijk.

Ga je de plakfolie voor een groot oppervlakte gebruiken (majeure project)? Doe dit dan altijd met meerdere personen, met meerdere personen is het gemakkelijker uit te voeren (dit geldt overigens ook voor de kleinere projecten). De PREMIUM plakfolie adviseren wij en dragen wij graag ervaren plakkers (installateurs) aan, houd daarom de pagina van samenwerkende plakkers (installateurs) in de gaten!

Behang wordt veelal op patroon gemaakt alleen dat is niet het geval bij plakfolie. Je kunt de plakfolie bij meerdere banen ook niet perfect op patroon plakken. Ons advies is om plakfolie niet te behandelen als behang!

Dit blogartikel zal je daar wat handvatten geven om de plakfolie goed te kunnen plakken, met de juiste gereedschap

Wat heb je allemaal nodig om de plakfolie goed aan te brengen?

1. Een rakel, spatel, schone (thee)doek of gewoon je vlakke hand
2. Een plantenspuit met water
3. Een emmer met water of natuur(schoonmaak)azijn
4. Een stanleymesje (scherp mesje)
5. Een rolmaat/liniaal
6. En eventueel een föhn (of hete luchtpistool)

Stap 1: Het snijden of knippen van de plakfolie op maat

Begin altijd met het opmeten van de plakfolie. Door de oppervlakte op te meten met de rolmaat/liniaal weet je ook hoe groot het vlak is dat je wilt beplakken. Snijd met het stanleymesje (scherp mesje) vervolgens de plakfolie op maat. Ons advies is altijd om de plakfolie niet precies op maat af te snijden maar altijd ruim op maat, ongeveer 3 à 5 centimeter groter afsnijden. Je kunt gemakkelijk en precies knippen of snijden van de plakfolie, omdat er op de achterzijde vaak een raster gedrukt staat.

Stap 2: De ondergrond maak je schoon, stof en vetvrij 

Dit is wel een van de belangrijkste stappen voor een mooie hechting. Plakfolie dien je altijd op een schoon, stof en vetvrije ondergrond te plakken. De ondergrond maak je schoon en vetvrij door bijvoorbeeld water en daarin afwasmiddel of natuur(schoonmaak)azijn te gebruiken. Door goed schoon te maken voorkom je dat er vuil of stofdeeltjes tussen de plakfolie en ondergrond terechtkomen. Deze stofdeeltjes kun je bij het plakken en afwerking, door de plakfolie zien.

Stap 3: Nevelen van de ondergrond om de plakfolie nat te plakken

Deze stap kun je eventueel overslaan: maak de ondergrond eerst nat met de plantenspuit (nevel effect, dus niet te nat), je kan doordat je water aanbrengt de plakfolie nog verschuiven tijdens het aanbrengen. Zonder water dien je de plakfolie in een keer goed aan te brengen om vouwen en eventuele scheuren te voorkomen.

Stap 4: Beetjes bij beetjes de beschermfolie van de plakfolie verwijderen

Deze stap dien je secuur en netjes te werk te gaan. Verwijder de beschermfolie. Maak op een hoek de beschermfolie voor ongeveer 5 à 10 centimeter los, en verwijder langzaam de beschermfolie (van hoek tot de andere hoek). Let op!: haal niet meteen de gehele beschermfolie los, hierdoor kun je de Plakfolie moeilijker aanbrengen. En daardoor kunnen er vouwen en scheuren ontstaan, die je helaas in de meeste gevallen niet kan corrigeren.

Stap 5: Het plakken van de plakfolie 

Je begint zoals bij stap 4 altijd in de hoeken van het object en ga vanuit daar verder. Het allerbelangrijkste is dat de Plakfolie strak en recht op de ondergrond aangebracht moet worden. Door constant een strijkbeweging te maken kun je de plakfolie aanbrengen. Druk het met een rakel, spatel, schone (thee)doek of je vlakke hand vanuit het midden naar buiten en strijk zo de plakfolie glad. Voordat je verder gaat, strijk de lucht(belletjes) onder de plakfolie goed weg. De lucht(belletjes) haal je weg door van binnen naar buiten strijk(druk) bewegingen te maken. Ondertussen kun je langzaam de rest van de beschermfolie afrollen. Uit eigen ervaring: altijd maximaal 10 cm los trekken van de beschermfolie. Trek niet te hard, het kan gaan scheuren of er kunnen vouwen in komen. Werk naar beneden tot je de onderkant hebt bereikt. Mocht het niet meteen goed gaan, maak de plakfolie dan een stukje los. Let op!: dit kun je maar één keer doen, omdat vouwen anders zichtbaar blijven. Vouwen kun je eventueel corrigeren met een föhn (of hete luchtpistool) en wrijf dan de vouw glad. Zijn er toch luchtbellen ontstaan? Prik deze dan door met een naald, de lucht kun je er voorzichtig uitdrukken.

Stap 6: Eventueel aangebracht water wegvegen vanonder de plakfolie

Je hebt de plakfolie in zijn totaliteit aangebracht! Mocht je stap 3 hebben gebruikt is het belangrijk dat je alle overtollige water wegveegt tussen de ondergrond en de plakfolie. Dit doe je door met de rakel en (thee)doek over de plakfolie vanuit het midden naar de zijkanten te strijken. Als je enkel stap 3 hebt gebruikt om te nevelen dan heb je bijna tot geen overtollig water, dat droogt na verloop van tijd zelf op!

Stap 7: The finishing touch, we gaan de plakfolie afwerken

Zo nu is de plakfolie aangebracht en het moet nog netjes afgewerkt worden. Het te veel aan loshangend plakfolie kun je met een stanleymesje (scherp mesje) wegsnijden. Zodra je deze stap hebt volbracht ben je klaar…. 

Deze aangebrachte plakfolie project kun je ook delen met ons op instagram en tag #wrapnfoil.

Extra

Wil je de plakfolie na verloop van tijd weer verwijderen?

Verwarm het dan licht met een föhn of hete luchtpistool. Je kunt de plakfolie vervolgens voorzichtig loshalen. Met wasbenzine kun je eventuele lijmresten verwijderen. Dit geldt overigens niet voor de PREMIUM PLAKFOLIE, deze wordt op eigen wijze verwijderd.

Succes en – Happy Wrapping in style!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

kocht
verified